Suuri kissanhiekkavertailu!

Etusivu / Compact Care / Suuri kissanhiekkavertailu!

Mikä olisikaan parempi tapa vältellä tenttiin lukemista kuin kirjoittaa blogia? Elinan Stereopörinää-blogin hiekkapostauksesta suorastaan inspiroituneena päätin jakaa omia kokemuksiani seikkailuistani kissanhiekan kiintoisassa maailmassa.
Yleisesti ottaen olen todennut parhaaksi paakkuuntuvat hiekat, etenkin jos taloudessa on kahta kissaa useampi misula. Tällä hetkellä meillä onkin käytössä paakkuuntuvaa puukuiviketta sekä mikrohiekkaa.

Cat’s Best Ökö Plus

lähde

Ökö on paakkuuntuva, puupohjainen kissanhiekka, jota meillä on parhaillaan kahdessa (neljästä) vessassa käytössä. Kissat, etenkin Hipsu, käyttävät sitä mielellään ja ihmiset tykkää.
Alunperin päädyin kokeilemaan Ököä, kun sain entisten hoitolaisteni uudesta kodista käyttöä vailla olevan puolikkaan säkin. Puusilppu yllätti iloisesti, kun hajunsitomiskyky ja paakkujen tiiviys ei olleetkaan ihan ö-mapista.


 + Ekologisuus, Ökö on kompostoituvaa eli paakut voi laittaa biojätteeseen.
+ Keveys. 40l painaa n.18kg, huomattava ero mikrohiekkaan
+ Paakut pysyvät kasassa suhteellisen hyvin
+ Ei juurikaan pölyä
+ Pitää hajut melko hyvin, eikä itsessäänkään tuoksu/haise
+ Riittoisaa ja edukasta (n.35e/40l Zooplussalta)

– Kulkeutuu melko helposti ympäriinsä, mutta toisaalta, kaikki hiekat kulkeutuvat.
– Paakuista irtoaa välillä  irtohiekkoja lapiosta ravistellessa pieniä hippusia.

Tigerino Ecoverde
Tigerino Ecoverde on hieman edukkaampi versio Ököstä. Pitkälti samanlaista tavaraa, mutta mielestäni Ökö on himpun parempaa.
                                                         + Ekologisuus

lähde

+ Keveys
+ Ei juurikaan pölyä
+ Edullista
– Paakut eivät ole ihan niin tiiviitä kuin Ököllä -> enemmän          pissahippusia
– Ei tunnu yhtä riittoisalta kuin Ökö
– Kulkeutuu

Pelletit
Pelletit on halpa ja ekologinen vaihtoehto, mutta itselleni turhan vaivalloinen. Vessaa on rasittava siivota, kun hajonneita pellettejä täytyy sihtailla roskikseen, eikä voi vaan kaapata möykkyjä kuten paakkuuntuvan hiekan kanssa. Pellettivessan kanssa ne voisivat olla kuitenkin kätsä ja taloudellinen ratkaisu. Pellettejä saa sekä kissanhiekkapusseissa että jättimäisissä säkeissä rautakaupoista, jolloin hinta on huomattavasti edullisempi. Omat kissat ovat pellettejä käyttäneet ongelmitta, mutta hoitokissojen kanssa menestys oli vaihtelevaa. Toinen käytti vessaa hienosti, mutta toinen lorotteli mieluummin sänkyyn.

+ Edullisia
+ Ekologinen vaihtoehto
+ Hyvä saatavuus

– Vaivalloinen siivous
– Kaikki kissat eivät suostu käyttämään


Kristallihiekka

lähde

Käytin kristallihiekkaa vielä keväällä, kun oli vain kaksi kissaa. Kahden kissan ja yhden vessan kanssa se vielä meni, mutta useamman kissan talouteen en sitä suosittelisi. Kristallihiekat on paakkuuntumattomia ja mukavan vaivattomia hiekan vaihtojen välillä, senkun nakkaa pökäleet pönttöön ja ravistaa vessaa hiekan sekoittamiseksi. Paras kristallihiekkamerkki oli mielestäni Fresh & Easy, mutta yleensä vessassa oli edullisempaa ja isommassa pussissa olevaa Snowcatia.
Kristallihiekka täytyy aina kerralla vaihtaa kokonaan, vaihtoväli meillä oli n. viikko. Jos väli venyi vähänkin liian pitkäksi, alkoi pissaa ilmestyä väärään paikkaan, ja vessa lemusi järkyttävältä. Toisaalta, vessa oli pakko putsata säännöllisin väliajoin.

+ Vaivaton vaihtojen välillä
+ Pakottaa pesemään vessan usein
– Alkaa lemuamaan helposti, jos hiekkaa ei vaihda tarpeeksi   usein
– Kallista (1 pussi/n.10pv, hinta halvimmillaan n.1e/l)
– Hiekan vaihtaminen on ällöttävää, pohja täynnä ruskeaa ja                                                                    kammoittavalta haisevaa muhjua
– Pölyää kaadettaessa
– Ei ole riittoisaa

Tigerino Canada

lähde

Tigerino Canada on Zooplussalta saatava mikrohiekka, johon olen ollut erittäin tyytyväinen. Paakut ovat tiiviitä, tuoksu miellyttävä (vauvantalkki, saatavilla myös hajustamattomana ja välillä oli myös kanelilta tuoksuva) ja ilo siivota irtonaisen hiekan soljuessa vaivattomasti lapion läpi. Meidän luottohiekka.

+ Tiiviit paakut
+ Ei juurikaan pölyä
+ Riittoisaa
+ Miellyttävä haju
+ Sitoo hajut hyvin
+ Edullista (n.30e/30l)

– Kulkeutuu, niin kuin kaikki hiekat


Simplicity
Jokin aika sitten Kisu sai mahdollisuuden ostaa hiekkaa edukkaasti, joten käytin tilaisuuden hyväkseni ja hankin muutaman säkin Simplicitya. Nimellisesti Simplicity oli käsittääkseni mikrohiekkaa, mutta rakeet olivat huomattavasti isompia kuin Tigerinossa. Muutenkaan tämä hiekka ei kauheasti miellyttänyt; tuoksu oli voimakas ja saippuainen ja yh.

lähde

+ Sai edukkaasti Kisun kautta

– Voimakas haju
– Liian isot rakeet omaan makuuni
– Paakut ei olleet niin pitäviä

Lindo Cat
Lindo Cat on myös Kisun kautta hankittua hiekkaa. Edellisestä kerrasta viisastuneena otin sitä melko pienen satsin, mutta testikäytössä hiekka yllätti iloisesti. Lindo Cat nousi ykköseksi Tigerinon rinnalle!
EDIT: Nyt hieman pidemmän käytön jälkeen häviää vähän Tigerinolle pehmeämpien paakkujen takia.

lähde

+ Tiiviit paakut
+ Sitoo hajut hyvin
+ Tuoksu ei ole liian voimakas
+ Hassu väri

– Heikko saatavuus
– Paakut vähän pehmeitä, vrt. Compact Care

Compact Care
Compact Care on Mustista ja Mirristä saatava hiekkamerkki, jonka hajustettua mikrohiekkaa olen kokeillut. Perushyvä mikrohiekka, mutta ei yllä Tigerinon ja Lindo Catin tasolle.

+ Hyvä saatavuus
+ Perushyvä mikrohiekka, Extreme Classicia vastaava laatu

– Paakut eivät olleet niin tiiviitä kuin toivoisin
– Appelsiini & ruusu-hajuste lemusi ihan karmealta

Ever Clean

lähde

Ever Cleania sai laatikollisen tyhjää hiekkapussia vastaan paikallisen eläintarvikekaupan synttärihulinoissa aiemmin syksyllä. Hiekka oli miellyttävää, parempaa kuin esimerkiksi Compact Care, ja seassa oli palleroita, jotka värjäytyivät siniseksi niiden kastuessa. Rakeet olivat isompia kuin Tigerinossa, mutta ne eivät olleet mitenkään ”häiritsevän” suuria. Voisin käyttää tätä useamminkin, mutta Ever Clean on turhan hintavaa budjetilleni. Etenkin, kun hiekkaa kuluu seitsemän kissan kanssa kohtalaisesti.

+ Tiiviit paakut
+ Miellyttävä haju
+ Sitoi hyvin hajuja
+ Siniset märkäindikaattoripallerot

– Korkea hinta

Yllä esiteltyjen hiekkojen lisäksi olen vuosien saatossa kokeillut myös markettien isorakeisia halpahiekkoja, ja todennut ne joka kerta ihan hirveiksi. Haju on välillä silmiä vetistävä ja paakut eivät pidä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki isorakeiset hiekat olisivat täyttä kuraa, tai etteikö joku voisi niistä pitää 🙂 Itse olen vain enemmän mieltynyt pienirakeiseen hiekkaan, puusilpun lisäksi.

Puusilppujen kanssa suurimpana ongelmana on ollut oikeanlaisen lapion, jossa ei ole liian isot tai pienet reiät, löytäminen. Mutta viimeinkin taisin löytää juuri sen oikean! Kävin tänään Wuf.fi Nekalan myymälässä, kun katseeni vangitsi seinällä roikkuva hiekkalapio. Reiät on sopivan kokoisia pyörylöitä, lapio tukeva ja kauhaosa varteen päin syvenevä, vähän kuin traktorin kauha. Syvä pääty helpottaa irtosilpun huljuttamista pois lapiosta. Muutaman testikauhomisen jälkeen olen erittäin tyytyväinen!

Muistakaahan muuten tehdä Zooplus-tilauksenne kieppaamalla tämän blogin kautta!

***
Kissakuulumiset on melko pitkälti sitä peruskauraa, riehutaan, nukutaan, syödään. Väliin on mahtunut 40 kilon ruokatilauksia ja huimia pahvilaatikkoseikkailuja. Kuvat ovat pöllösti tosin vielä kamerassa, mutta pikkuhiljaa!
Pullis on ilahduttanut olemalla rohkea tulemalla esiin hoitajienkin (olimme poissa itsenäisyysviikonlopun) läsnäollessa ja jopa haistellut jalkoja ja syönyt ihan rauhassa. Eilen sain myös kuulla kunniani, kun en ollut vaistonnut tarpeeksi ajoissa Pullasterin kurnivaa vatsaa. Valkoinen pampula kävelee jalkojen juureen ja ”VÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!” 😀
Pu-pu-pullava

Pöpsiäiset ovat olleet edelleen kovia syliluutia ja riehuepeleitä, jotka tykkäävät nukkua kyljessä kiinni. Ne on kuitenkin aiheuttaneet lievästi harmaita hiuksia vatsavaivoillaan. Niillä oli megalomaaniset turvokemahat tullessaan, arvatenkin huonon ruokavalion takia, sillä loisia ei löytynyt madotettaessa. Mahat olivat myös totaalisen sekaisin. Ja ovat edelleen. Pöpöset söivät jo viiden päivän Tylosin-kuurin ilman tuloksia, sitä ennen koitettiin rauhoittaa vatsaa kotikonstein; Promaxia, maitohappobakteereita, pieniä ruoka-annoksia (Kukun kanssa hieman hankalaa, sillä on loputon nälkä..), myöskin tuloksetta. Nyt Pöppösillä on 10 päivän Amovet-kuuri meneillään ja toivon niiiiiiin hartaasti, että se auttaisi.

Fransuaa Pöpöön

Ripsat haisevat kamalalle (tämän varmasti halusittekin tietää) ja Kuku löräyttelee niitä välillä minne sattuu. Muistuu taas kesä mieleen, kun hoidossa oli poikueellinen ripulireinoja ja -ritvoja, jotka tykkäsivät jättää kakkakepposia ympäri taloa. Voitte arvata, että meinasi epätoivo iskeä ja järki lähteä!
Mutta toivotaan, että tämä lääkekuuri auttaisi, eikä kyse olisi pysyvästä suolistovauriosta (=ikiripuli)..

Hurja loukunvalloittaja von Kukkendahl

(Zooplussan linkit ovat affiliate-linkkejä)

Jätä kommentti