Lue tämä ensin

Etusivu / Kissat / Lue tämä ensin

Kaikki Kisun kotia etsivät kissat ovat leikattu, rokotettu sekä madotettu. Kaikki kissat saavat myös turvasirun.

Kisu ry ei luovuta etenkään pentuja ja nuoria kissoja ainoaksi kissaksi.

Emme luovuta kissoja myöskään vapaasti ulkoileviksi.

Pentujen luovutusikä on 14 viikkoa. Kaikki pennut luovutetaan lähtökohtaisesti varhaisleikattuina ja vain poikkeuksellisesta pennun terveyteen liittyvästä syystä pentu voidaan luovuttaa leikkaamattomana, jolloin uuden omistajan velvollisuus on leikkauttaa pentu 8 kk:n ikään mennessä.

Muistathan, että kodittomia kissoja hoitavat ensikotimme toimivat vapaaehtoisesti, työn ja muiden harrastusten ohella.

Ennen kissan ottamista kannattaa miettiä, että onko aivan varmasti valmis sitoutumaan kissan mukanaan tuomaan vastuuseen. Kissa ei ole hankinta tai lahja eikä se voi olla kokeilu. Kissa pitää ajatella elämänkumppaniksi, jonka kanssa on valmis elämään jopa toistakymmentä vuotta. Kissasta on kannettava vastuu silloinkin, jos omassa elämäntilanteessa tapahtuu muutoksia tai kissan kanssa tulee ongelmia. On mietittävä, miten kissan hoito järjestyy työ- tai lomamatkojen aikana. On oltava valmis huolehtimaan ikääntyvän kissan erityistarpeista ja maksamaan mahdollisesti lisääntyviä eläinlääkärimaksuja. Kissa elää pitkään – kahdessakymmenessä vuodessa ihmisen elämässä ehtii tapahtua paljon. Jos kissaan sitoutuminen ei sovi elämäntapaasi, kissa pitää jättää hankkimatta. Siis kun harkitset kissan ottamista – harkitse vielä kerran!

Haastattelukysymykset kissanottajille

Hienoa, että olet kiinnostunut tarjoamaan kodin jollekin Kisun kodittomalle kissalle! Vastaathan ystävällisesti alla oleviin haastattelukysymyksiin ottaessasi sähköpostilla yhteyttä kissan ensikotiin tai varaudu keskustelemaan niistä puhelimitse/käydessäsi ensikodissa kissaa katsomassa. Kysymysten avulla ensikotimme pystyvät valitsemaan jokaiselle kissalle mahdollisimman hyvän kodin! 

  1. Minkä ikäinen olet ja ketä perheeseesi kuuluu?
  2. Millaisessa asunnossa asut?
  3. Miksi haluat kissan?
  4. Millaisessa elämäntilanteessa olet? Miten olet varautunut elämäntilanteiden muutoksiin, jotka vaikuttavat myös kissaan?
  5. Onko sinulla ennestään muita lemmikkejä? Millaista aikaisempaa kokemusta sinulla on kissoista?
  6. Jos sinulla on ennestään muita kissoja, miten olet suunnitellut sopeuttaa kissan muuhun laumaan? Yhden yön tai muutaman päivän perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä kissojen sopeutumisesta toisiinsa, vaan aikaa voi mennä useita viikkoja tai jopa kuukausia.
  7. Millaisella summalla olet varautunut kissan eläinlääkärikustannuksiin? Myös terve kissa pitää käyttää säännöllisesti rokotuksessa ja mahdollisesti esim. hammaskiven poistossa.
  8. Millä tavalla kissan hoito järjestetään mahdollisten työ- ja lomamatkojen aikana?
  9. Mikä olisi sellainen tilanne, jossa luopuisit kissasta, ja miten silloin toimisit?

Kissalle kaveri

Kisussa emme pääsääntöisesti luovuta pentua ainoaksi kissaksi. Näin haluamme varmistaa, ettei siitä tule uudessa kodissaan yksinäistä: usein ihmisillä ei ole tarpeeksi aikaa leikkiä pennun kanssa ja tarjota sille virikkeitä, ja joka tapauksessa pitkät päivät yksin kotona ihmisten työ-, opiskelu- tai koulupäivien ajan ovat pennulle liikaa. Yksinäinen pentu turhautuu ja stressaantuu, mikä taas voi ilmetä ihmisen näkökulmasta ongelmallisena käyttäytymisenä, kuten huonekalujen tuhoamisena tai pissailuna vääriin paikkoihin. Siksi luovutamme pennut ensisijaisesti pareittain tai toisen nuorehkon kissan kaveriksi, jotta niillä on seuraa toisistaan ihmisen poissa ollessa. 

Aikuisten kissojen kohdalla lajitoverin seuran tarve vaihtelee enemmän. Ensikoti arvioi aina kissan luonteen ja kodinhakuilmoituksessa mainitaan, kaipaako se kissakaverin seuraa vai soveltuuko paremmin ainoaksi kissaksi. Joitakin aikuisia ei edes voida luovuttaa kuin ainoiksi kissoiksi, koska ne eivät syystä tai toisesta tule toimeen muiden kissojen kanssa. Ainoana kissana viihtyvätkin kaipaavat toki ihmisseuraa ja tarpeeksi virikkeitä päiviinsä!

Mitä kissa tarvitsee?

Kissan perustarvikkeita ovat hiekkalaatikko, kuljetuskoppa, märkäruoka-, kuiva-ruoka- ja vesikippo. Hankkimalla kunnollisen kiipeily- ja raapimapuun säästät kotisi pintoja ja huonekaluja ja tarjoat samalla kissallesi mukavan paikan purkaa energiaa. Erityisesti sisäkissat tarvitsevat paljon virikkeitä, joten lelujakin pitää olla. 

Lisäksi kissasi tarvitsee tietysti kissanhiekkaa sekä kuiva- ja märkäruokaa. Jos haluat ulkoiluttaa sisäkissaa, tarvitsee kissasi myös valjaat. Jos sinulla on mahdollisuus rakentaa kissallesi ulkoilutila, netistä löytyy paljon kuvia erilaisista itsetehdyistä ulkotarhoista ja tietoa valmiselementeistä.

Säännöllinen eläinlääkärissä käyminen kuuluu myös kissasi tarpeisiin, olipa kissa sitten terve tai kipeä. Kissa on käytävä rokottamassa säännöllisesti. Mikäli pentukissa on terveydellisistä syistä luovutettu leikkaamattomana, on uuden omistajan steriloitava/kastroitava kissa 8 kuukauden ikään mennessä. Sisäkissa pitää madottaa 1-2 kertaa vuodessa. Erilaisia matolääkkeitä voi ostaa apteekista. Hampaat on syytä käydä tarkistuttamassa kerran vuodessa, kissoillekin kertyy hammaskiveä.