Kissojen kahdetkymmenet kasvot

Etusivu / Yleinen / Kissojen kahdetkymmenet kasvot
Kissojen kahdetkymmenet kasvot

Kissat ovat ihania karvakasoja, joilla on kaikilla oma ainutlaatuinen luonteensa. Niillä on tunnetusti myös paljon myönteisiä vaikutuksia palvelijoidensa elämään. Usein kuulee, että kissan kehräys vähentää stressiä ja laskee verenpainetta, ne pitävät hiiret loitolla ja opettavat lapsille vastuuntuntoa. Kysyimme kisulaisilta, mitkä ovat kissojen vähemmän tunnettuja tapoja ja saimme aikaiseksi seuraavanlaisen listan. Tiesitkö näistä kissaystävien eri puolista?1. Ainainen seuralainen

Fakta numero yksi: sinun ei tarvitse tehdä enää mitään yksin. Oli kyseessä sitten vessareissu tai matka jääkaapille, kissasi tulee mukaan. Myös kauppakassien tyhjentäminen ja lakanoiden vaihto ovat tapahtumia, joissa sinulla on aina apulainen. Mitä enemmän toivot kissasi pysyvän sen hetken toimistasi kaukana, sitä varmemmin se on niissä mukana. Ajattele positiivisesti: Kissasi rakastaa sinua niin paljon, että haluaa olla mukana kaikessa.

2. Kärpäslätkä

Kun ikkunalta kuuluu surinaa, niin kissasi on salamana paikalla. Parhaat metsästäjät nappaavat kärpäsen yhdellä tassun huitaisulla, mutta toiset jäävät räpeltämään ikkunalle hieman pidemmäksi aikaa. Jos kissaltasi kysyttäisiin, se kertoisi vain nauttivansa pidemmän metsästyksen mukanaan tuomasta jännityksestä. Missään tapauksessa kyse ei ole sen hitaista reflekseistä. Tämän karvaisen kärpäslätkän tehokkuutta heikentävät ainoastaan syvät päiväunet, iltapäivän herkkuhetki tai kärpäsen hankala sijainti katossa.

3. Pölyhuiska

Ei ole paikkaa, johon kissa ei haluaisi mennä. Erityisesti hyvin ahtaat ja hankalat paikat ovat todella houkuttelevia retkikohteita. Nuo paikat ovat myös niitä, jotka helposti jäävät pyyhkimättä pölyistä. Ei hätää, kissasi tekee sen puolestasi. Harmaat kissat ovat tässä erityisen hyviä, sillä sinun ei tarvitse enää lopuksi pyyhkiä pölyjä vielä niistä. Lisäksi pölypallot viiksien päässä ovat myös äärimmäisen suloiset!

4. Lämmitin

Kuumavesipullot ja lämmitettävät kauratyynyt voivat jäädä historiaan, kun sinulla on ihan elävä lämmitin. Erityisen ihana se on silloin, kun katselet kylmänä talvi-iltana sohvalla telkkaria tai kääriydyt peiton alle nukkumaan. Lisätoimintona on saatavissa rauhoittavaa kehräystä. Tämä lämmittimen kissaversio ei tosin välttämättä aina toimi ihan silloin kuin pitäisi, mutta toisaalta juuri kissan itsenäisyyttähän me usein ihailemme. Toimiessaan kissalämmitin on kuitenkin maailman parhain lämmitin.

5. Herätyskello
Moni kissa tuntuu oppivan palvelijoidensa päivärytmin. Jos herätyskello jättää herättämättä, saattaa kissasi osata miukua sinut hereille juuri oikeaan aikaan. Kuten oikea kello, myös tämän kissaversion aika voi toisinaan heittää, jolloin kissakaverin mielestä kello viisi aamuyöllä on sinulle se oikea aika herätä. Huom! Karvainen herätyskello ei ole erikseen säädettävissä viikonloppuja varten.
6.  Tekosyy mennä kotiin

Takana on pitkä työ- tai kouluviikko, mutta perjantai-iltana pitäisi vielä jaksaa heittäytyä sosiaaliseksi. Niin mukava kuin ystäviä on nähdä, välillä raskas viikko vaan vaatii veronsa. Venyvän illanvieton voi hyvällä omatunnolla jättää kesken, kun onhan sinun palattava ruokkimaan rakas kissasi. Sattuipa juuri tänä iltana, että kuivamuona jäi laittamatta. Kissaraasusi on varmaankin nälkäkuoleman partaalla, jos et heti palaa kotiin. Kissattomat ystäväsi eivät aavista, että omasta mielestään kissa on kuolemassa nälkään aina, kun se ei ole lautasen äärellä.

7. Postimiesvaroitin

Joillain kissoilla on kuudes aisti sen suhteen, milloin postimies on tulossa. Jos asut kerrostalossa, saatat kuulla luukkujen kolahtelun posteljoonin ollessa omassa kerroksessasi. Kissasi kuitenkin kuulee äänet jo paljon aiemmin. Jos se nousee mangustiksi takajaloilleen ja tuijottaa ovelle, tiedät päivän postin olevan vain muutaman minuutin päässä.

8. Saunatonttu

      Vanhat kansanperinteet kertovat tarinoita saunatontuista, jotka tulevat nauttimaan viimeisistä löylyistä talonväen saunottua. Sinun ei tarvitse miettiä, asuuko sinun saunassasi tätä maagista olentoa, sillä sinullahan on ihan oma karvainen tonttusi. Tämä saunatonttu tykkää maata niin lauteilla kuin lattialla eikä välitä siitä, että sauna ei edes ole lämmin. Toisinaan se saattaa yrittää tulla mukaasi saunomaan lauantai-iltana.

9. Puutarhuri

Kissasi pitää taatusti hyvää huolta kasveistasi. Tosin sen tapa pitää huolta on vähemmän hellä kuin sinun: se mitä luultavimmin tykkää harventaa kasvejasi syömällä niitä. Alkuun saatat yrittää pitää kodissasi joitain myrkyttömiä versioita, kunnes toteat niiden olevan jatkuvasti niin tuhottuja, että parempi olla kokonaan ilman. Ne vähät, jotka haluat pitää, laitat korkealle yläilmoihin. Lentäminen kun ei toivottavasti kuulu vielä pikkukullan taitoihin. Kiitos kissasi, sinun ei tarvitse muistaa kastella kasveja tai edes yrittää vaikuttaa viherpeukalolta. Lisäksi vältyt ostamasta turhia kasveja heräteostoksena, kun et ole varma niiden myrkyttömyydestä.


10. Sisustussuunnittelija

Kissasi huolehtii, että uusit kodin sisustuksen tarpeeksi usein. Sen asiantuntemus 
ei rajoitu pelkästään herkullisten kasvien tunnistamiseen, vaan se tietää milloin 
on aika raapia sohvaa hieman terävämmällä otteella. Kun uusi sohva on tullut 
vanhan tilalle, on se tietysti koeajettava kynsien huoltoa silmällä pitäen. Kissat 
ovat myös taitavia huomaamaan, mitkä koriste-esineet olisi pitänyt heittää pois jo kauan sitten. On palvelijan omaa tyhmyyttä, jos se ei sitä ymmärrä ennen kuin esine on tönäisty hyllyltä lattialle.

11. Esipesun tekijä

Jos jätät lautasen hetkeksikään pöydälle tai lattialle, saapuu kissasi paikalle kokeilemaan onneaan murusten suhteen. Toiset kissat ovat hyvin kaikkiruokaisia ja mikä vain maistuu, joten lautanen tulee nuoltua puhtaaksi hyvinkin nopeasti. Jäikö sinulta lautaselle kaurapuuroa? Ei se mitään, se on pian kadonnut. Sinulle jää tehtäväksi vain latoa astiat koneeseen, sillä esipesu on jo tehty. Myös lattialle pudonneet ruuat häviävät hyvin nopeasti kissaystävän karvaiseen mahaan.

12. Painonvartija

Murujen ja lattialle pudonneiden ruokien lisäksi kissasi saattaa olla hyvin kiinnostunut ruuastasi sen ollessa vielä lautasella sinua varten. Jos jätät lautasesi vartioimatta pyörähtääksesi jääkaapilla, ei ole ennennäkemätöntä, että voileipäsi päältä ovat juusto ja kinkku kadonneet. Syyllistä ei tarvitse kaukaa etsiä, sillä se todennäköisesti lipoo tyytyväisenä huuliaan lautasen vieressä. Kissasi haluaa vain pitää huolta linjoistasi.

13. Siivouksen edistäjä

Kissa talossa toimii erinomaisena kannustimena siivoamiseen. Karvaa on joka puolella, mutta niin tuntuu olevan myös kissanhiekkaa. Karvapallo-oksennuksen tähtääminen aina juuri matolle lienee puolestaan vihjaus siitä, että olisi aika pestä se. Sinulta myös todennäköisesti löytyy eteisestä karvarulla, jolla vetelet vaatteesi ennen mitään vähänkään tärkeää tapaamista. Tosin kukaan sinut hyvin tunteva ei jaksa enää edes kiinnittää huomiota vaatteidesi karvakoristeluun, sillä kaikki tietävät purisevista perheenjäsenistäsi. 

14. Ruohonleikkuri

Olette kissasi kanssa mukavalla iltapäiväkävelyllä pihamaalla, mutta etenemisen nopeus vaihtelee suuresti. Välillä otetaan nopeampia pyrähdyksiä, jolloin saat melkein juosta talutushihnan perässä. Toisinaan taas kissastasi kuoriutuu märehtijä, joka jää pitkäksi aikaa paikoilleen syömään ruohoa. Toivot sen iskevän hampaansa niihin pitkiin korsiin, jotka ovat jääneet ajamatta viimeisimmän ruohonleikkuun yhteydessä. Eipähän tarvitse kaivaa trimmeriä esiin.


15. Telkkarin korvaaja

Arki-ilta eikä telkkarista tule mitään katsottavaa? Ei hätää, kissasi pystyy tarjoamaan viihdettä useammankin Aku Hirviniemen edestä. Ota laserlelu käteen ja juoksuta kissaasi ympäriämpäri kämppää, niin molemmilla on mukavaa. Luultavasti sinä kyllästyt leikkiin aiemmin kuin kaikkensa antava metsästäjä. Et tarvitse aina edes apuvälineitä, sillä kissa osaa olla varsinainen koomikko ihan omatoimisestikin. Kissattomien voi olla vaikeaa ymmärtää sitä, mutta jopa kissan pyöriminen pitkin mattoa voi olla hulvatonta. Tämä liike tunnetaan myös nimellä kylkijuna.
16. Ruutuajan rajoittaja

Kissat tuntevat kummallista vetoa elektroniikkaa kohtaan. Oli kyseessä sitten puhelin, tabletti tai tietokone, kissasi menee makaamaan sen päälle. Jos ihmettelet sohvan syöneen puhelimesi, se on mitä todennäköisimmin kissasi alla. Työjuttuja on mahdotonta tehdä kotona ilman karvaisen sihteerin apua. Myös ohjelman katsominen sinusta kaukana olevalta läppäriltä on jo ajatuksena naurettava, sillä jossain vaiheessa kissasi takuuvarmasti kävelee sen päältä ja sotkee koko ohjelman. Tähän on kuitenkin selvä syy: Kun olet kotona, kissasi haluaa sinun keskittyvän vain häneen. Tiedä siis paikkasi, palvelija. 

17.  Tuuletuksen turvaaja

Kuvittelitko voivasi laittaa oven kiinni? Väärin – se ei kissataloudessa onnistu. Jos yrität luikahtaa vessaan itseksesi, kuuluu oven takaa pian raapimista. Kehtasitkin jättää kissan ulkopuolelle! Kissasi ei halua jäädä paitsi mistään hauskasta, joten se ei hyväksy suljettuja ovia. Toisaalta kissasi turvaa tällä ilman vaihtumisen huoneiden välillä.

18. Kauneuslähettiläs

On aamu ja haluat laittaa hieman ehostusta naamaasi ennen lähtöäsi töihin. Meikkisieniäsi ei kuitenkaan näy missään, vaikka voit vannoa jättäneesi ne tavalliseen paikkaansa. Katse jaloissasi pyörivään kultamuruusi paljastaa kaiken: välineet löytyvät mitä luultavimmin lemmikkisi pesästä, jonne se kantaa suurimmat aarteensa. Tämä on kuitenkin vain kissasi tapa sanoa, että olet kaunis juuri noin.

19. Neulonta-apuri

      Kissat ja lankakerät ovat klassikkoyhdistelmä. Tiedämme myös tapauksia tabletilla hiiripeliä pelaavista kissoista, mutta lankakerä on ja pysyy suosiossa. Tämä asia tekee kissastasi myös parhaan neulonta-apurin. Kun haluat, että lanka tulee suoraan kerästä kutimille, laita se menemään kissasi tassujen välistä. Se osaa kyllä mielestään säädellä tarvitsemaasi langan määrää ja tietää, mistä kohtaa se katkaistaan.
20. Hyvinvointivalmentaja

Kissa on maailman parhain mindfulnesstaitojen opettaja. Niin usein ihmettelemme, miten kissamme osaavat olla tekemättä mitään ja vain nauttivat hetkestä. Ne voivat istua tuntikausia ikkunan äärellä tuijottamassa luonnon levollista kulkua. Liity kissasi seuraan tarkkailemaan pihan oravan liikkeitä, niin arjen vilinä kaikkoaa mielestäsi ihan huomaamatta. Myös sylissä nukkuva kissa suorastaan vaatii jäämään vielä hetkeksi paikoilleen, sillä eihän sitä raaski herättää kesken makoisien unien.


Kuten huomaamme, kissat osaavat olla hyödyllisiä monella tapaa. Toiset kissat ottavat eri rooleja luonnollisemmin kuin toiset. Välillä kissasi voi ajaa sinut raivonpartaalle, mutta pieni miukaisu tai suloinen kehräys lepyttää sinut hetkessä. Nämä ja niin monet muut syyt tekevät kissasta äärimmäisen rakastettavan olennon. Kuinka moni näistä kuulostaa teillä tutulta?

Jätä kommentti