Ensikotina toimimisen ilot ja ärsytykset

Etusivu / ensikotitoiminta / Ensikotina toimimisen ilot ja ärsytykset
Näiden muutaman ensikotivuoden aikana olen päässyt kokemaan niin mahtavia kuin vaikeitakin hetkiä kissojen parissa. Koskaan ei etukäteen tiedä mitä uusi hoidokki tuo tullessaan.

Seuraavassa plussia ja miinuksia siitä mitä kissojen ensikotina saa kokea, kuvituksena sekalainen otos niistä iloista ja ärsytyksistä 😉 :

Kissoile kelpasi syötäväksi kasvatettu ruoho myös leikkiin.

+ saa auttaa kissoja eli tulee hyvä mieli kun kissat pelastuu
Jos ottaisin vain omia kissoja, voisin auttaa muutamaa, mutta nyt pääsen auttamaan kymmeniäm ehkäpä joskus satoja kissoja uuden elämän alkuun!

+ omat kissat saa seuraa ja vaihtelua
Tämä tietysti riippuu omista kissoista, onko kyseessä plussa vai miinus. Meillä suhtautuminen hoitokissoihin on hyvin vaihtelevaa, pääasiassa ihan positiivista ja etenkin Wohveli tykkää leikkikavereista.

+ palkitsevaa seurata kesyyntymistä/kasvua
Arkojen kissojen kesytys on taiteenlaji, jota en vielä täysin hallitse. Oppia ikä kaikki, ja se on vaan aivan mahtava tunne kun arka kissa antaa ensimmäistä kertaa silittää edes hieman! Kissanpentujen kasvun seuraamista tuskin tarvitsee selittää, siinä sydän aina sulaa kun näkee pienten oppivan uusia taitoja <3

Mullassa kieriskelevä Wohveli.
+ mielenkiintoisiin kissapersooniin tutustuminen, ei ole kahta samanlaista tullut vastaan
Tämä oli alussa suurin yllätys minulle, en ollut tajunnut, että jokainen kissa on aina oma persoonansa ja kaikilla on tapoja, ilmeitä ja eleitä, jotka tekevät niistä yksilöitä.

+ tutustuminen samanhenkisiin ihmisiin ja hienoihin persooniin
Kisun porukassa on idearikkaita, toiset huomioonottavia, nuorekkaita ja mahtavia persoonia. Apua ja neuvoja on saanut aina kun niille on tullut tarvetta. Ensikoteja arvostetaan ja meistä pidetään hyvä huoli!

+ oppii niin kissa- kuin ihmistuntemusta
Kissatuntemuksen ohella vaaditaan myös ihmistuntemusta uusia koteja valitessa. Kokemuksen kautta oppii huomaamaan pieniäkin seikkoja, joista voi päätellä onko juuri ko. kissa ja ihminen match made in heaven.

– rajoittaa kulkemista
Omienkaan kissojen kanssa ei extempore reissut ole itsestään selvyys, mutta seitsemän kissan tunkeminen tavalliseen Toyotaan on suhteellisen haastavaa! Ennen muuttoamme paremmille hoitaja-apajille, kyläily- ja lomareissujen aikana oli oma hommansa metsästää hoitajia kissoille ja välillä joutui vain kuskaamaan koko köörin 150km päähän kissamummilaan. 

Näin käy pyykeille jos taloudessa on pentuja..


– pissavahingot, imurin varressa saa olla sitä useammin mitä useampi kissa on
Pissavahingot ovat olleet hyvin vähissä *koputtaa puuta*, mutta siitäkin ilosta on päästy nauttimaan. Pesukone on pyörinyt omat kierroksensa, roskiin on mennyt niin peittoja kuin huonekaluja, ja pissavaivojen syyn pohtiminen on tuottanut harmaita hiuksia. Ennakointi on tässä avainsana! 

– arkojen kesyttäminen vie aikaa ja vaatii pitkää pinnaa
En ole persoonana sieltä kärsivällisimmästä päästä ja meillä se onkin tuo mies, joka enemmän koettaa saada puolivilleistä viikareista salonkikelpoisia kotikissoja. Kinkkua kuluu, polvet on koetuksella sängyn alle kurkkiessa ja kädet välillä kyynerpäihin asti naarmuilla kun nelijalkaiset yritetään saada tottumaan kaksijalkaisiin.

– ikävät kissakohtalot eli sairaudet ja mahdolliset lopettamiset
Hoitokissoista on yhtä lailla huoli kuin omistakin. Löytökissojen kohdalla oksennukset ja muut epämääräiset oireet tulee ottaa vakavasti sillä vaivojen takana voi olla tarttuva tai muuten kohtalokas tai vähintään kissalle ikävä tauti. Toisinaan ainoa keino pelastaa kissat on niiden päästäminen kivuistaan, itsekin jouduin edellis vuonna tekemään tämän päätöksen alle luovutusikäisen pennun kanssa jolla oli rakenteellinen vika suolessa (Viki <3)

Pikku Viki 23.5-13.8.2012 <3
-surullista nähdä miten kissat joutuvat heittopusseiksi paikasta toiseen, huonosta hoidosta puhumattakaan
Ensikotiin tullessaan kissat ovat saattaneet jo kokea kovia tai vähintään vaihtaneet asuinpaikkaa moneenkin kertaan. Joskus tulee virhearvioita ja kissa palautuu yhdistykselle vielä ensikodista lähdettyäänkin. Turhan usein kissojen ottamista ei ajatella paria kuukautta pidemmälle vaan kissat laitetaan kiertoon helppona ratkaisuna.

– sisustaminen kissojen ehdoilla, toimivuus menee tyylikkyyden edelle (vessoja joka nurkan takana)
Haikein mielin joudun yleensä jättämään ihanat lasimaljakot kauppaan ja sen sijaan sisustamaan kissanvessoilla, leluhiirillä ja raapimapuilla.

Rose-Marien mielestä teltta sopii oikein hienosti sisustukseen.
– /+ luopuminen
Luopuminen on joidenkin kissojen kohdalla haikeaa. Erityisen sosiaaliset kissat ja syystä tai toisesta meillä pidempään majailleet tulevat läheisiksi ja tippa linssissä saa lähettää ne uusiin koteihin. Tässäkin muistan kuitenkin, että olen itse valinnut niille parhaat mahdolliset kodit ja jatkossa voin taas auttaa lisää kissoja. Toisinaan hoitokissojen kuulumisia kuulee vielä vuosienkin kuluttua, se jos mikä on mahtavaa!Plussia ja miinuksiakin siis löytyy, mutta ikävät asiat unohtuvat nopeasti ja plussat painavat aina enemmän vaakakupissa. Ensikotitoiminnan myötä olen monta kokemusta rikkaampi! Voisi sitä kai hullumpikin harrastus olla..;)

Sänkyä voi toisinaan olla mahdotonta pedata..

Löytyykö teiltä kissanomistajina tai ensikoteina lisättävää listaan?

-Saila

Jätä kommentti