Kielo, Jyväskylä

Ulkoa loukutettu kaunis kilpparikuvioinen Kielo tuli ensikotiin kesäkuun 2022 alussa, kielojen kukinnan aikaan. Kielo oli tullessaan tiine ja synnytti myöhemmin kesällä kuusi pentua. Aluksi kissa oli kovin pelokas ja pentujen synnyttyä myös melkoisen ärhäkkä. Liian lähelle tulevaa ihmistä Kielo läpsi tassulla, ja sähinä oli pitkän aikaa tämän kissan ainoa ääninäyte.

Pentujen lähdettyä omiin uusiin koteihinsa Kielosta löytyi leikkisyyttä, pallot alkoivat kiinnostaa ja ihminenkin sai leikittää pitkävartisella onkilelulla. Sosiaalistuminen on edennyt hitaasti, mutta vähän kerrassaan rennommin Kielo suhtautuu ihmisen seuraan. Sähinää ei enää juurikaan kuulu, ellei Kielo säikähdä jotain yllättävää asiaa tai tilannetta. Päivittäin hän tulee puskemaan tuttua ihmistä ja pyörii jaloissa etenkin, kun on sitä mieltä, että ruokaa pitäisi saada. Toisinaan Kielo päästää myös silittämään silkkisen pehmeää turkkiaan selän ja kylkien alueelta. Päähän koskemista hän vielä väistelee, eikä salli syliin nostamista.

Ensikodin omien kissojen kanssa Kielo tulee toimeen, toisen kanssa on jo melko hyväkin kaveri. Lajitoveri hänelle olisi uudessakin kodissa hyvä olla. Koiriin tai muun lajisiin lemmikkeihin Kielo ei ole ensikodissa tutustunut. Kielo on tavannut lähinnä aikuisia ihmisiä. Vieraita kohtaan hän on varautunut, voi piiloutua ensin, mutta saattaa kuitenkin tulla näyttäytymään myöhemmin.

Kielo syö mielellään sekä kuiva- että märkäruokaa ja raaka lihakin maistuu. Tiineys- ja imetysajan ruokahalu on jäänyt hänellä vähän päälle. Nyt leikattuna kissana Kielo on hiukan päässyt pyöristymään ja painoa joutunee jatkossa tarkkailemaan. Sisäsiisteys Kielolla on ollut hallussa koko ajan.

Syksyn 2022 terveystarkastuksessa Kielolla todettiin hieman hammaskiveä, ei muuta poikkeavaa. Hammaslääkärissä Kielo kävi tammikuussa 2023, jolloin hampaat puhdistettiin ja yksi alaetuhammas poistettiin. Hammasröntgenin perusteella ikäarvioksi tarkentui 3-4 vuotta. Kielo on steriloitu, rokotettu, sirutettu, FIV/FeLV-testattu (negatiivinen) ja hän on saanut useita loishäätöjä.

Yhteydenotot ensikotiin sähköpostilla ritakan [at] gmail.com. Tutustuhan ohjeisiin ja haastattelukysymyksiin Kisun sivuilla.

Jätä kommentti